Microsoft wil spioneren


IT-gigant Microsoft heeft een patent aangevraagd voor een systeem om werknemers te volgen. Nu klinkt dat bekend, er zijn meer softwarepakketten in de handel om het e-mail verkeer en het surfgedrag van mensen in loondienst te volgen. Maar Microsoft wil de kantoortuin véél scherper in de gaten gaan houden.

Het nog naamloze systeem houdt videoconferenties, telefoongesprekken en alle andere vormen van communicatie nauwlettend in de gaten en analyseert het. Steekt iemand vaak monologen af, of valt hij anderen vaak in de reden? Dan krijgt deze persoon van het systeem een rood vlaggetje bij zijn naam.

Ook gebaren, kleding en ‘het dragen van zonnebrillen binnen’ vallen MS Spy op. Een werkgever kan na verloop van tijd een uitdraai krijgen van het systeem, het liefst rond de ronde functioneringsgesprekken. Daarop staat precies beschreven hoe een werknemer zich gedraagt en wat voor patronen er te zien zijn. De analyse wijst werknemers volgens de patentaanvraag op ‘gedrag waarvan ze zichzelf niet bewust zijn’ en biedt mogelijkheden om een leukere collega te worden.