Microscopische slakjes ontdekt


Angustopila dominikae

Wetenschappers hebben in China zeven nieuwe soorten kleine landslakken ontdekt. De twee kleinste soorten passen zelfs in het oog van een naald. Hun huis meet slechts van 0,86 millimeter, leggen de onderzoekers uit Japan, Hongarije en Zwitserland in het tijdschrift Zookeys. De micro-slakken behoren tot de kleinste bekende landslakken.

Wetenschappers rond Barna Páll-Gergely van de Japanse Shinshu University ontdekten de slakken in grondmonsters uit de provincie Guangxi in het zuiden van China. Levende exemplaren vonden zij niet, alleen de slakkenhuizen. Met een fijn penseel werden de huisjes schoongemaakt en zorgvuldig onderzocht onder een microscoop. Ze telden de windingen van de huizen en legden de omvang van de schelpen vast.

De twee kleinste soorten kregen van de onderzoekers de namen Angustopila dominikae en Angustopila subelevata. Van de eerste soort, hebben ze slechts één exemplaar. Mocht je deze minislak tegenkomen, zul je waarschijnlijk denken dat het een grote zandkorrel is. Maar het kan nog kleiner. De meest pietepeuterige slak ter wereld leeft in zee. De Ammonicera minortalis meet slechts 0,32-0,46 millimeter.