Microplastic vliegt ook door de lucht


microplastic in de bergen

Het zit in het water van onze rivieren en zeeën, in het poolijs en in ons voedsel, waaronder honing. En het zit ook in de lucht, zeggen wetenschappers nu. Microplastic is echt overal. In een bergregio op de Frans-Spaanse grens komen per dag 365 microplastic deeltjes per vierkante meter neer, ontdekte de universiteit van Toulouse.

Een team van de universiteit stelde op een afgelegen berg een installatie op die microplastic kan vangen. In de buurt zijn geen grote steden of industrie. Toch komen ook op deze afgelegen berg heel veel kleine deeltjes plastic neer, via de lucht vliegen ze zelfs naar plekken waar je geen menselijke invloed verwacht.

Het team vond delen van folie en plastic flessen. Met hulp van windkaarten ontdekten de Fransen dat de bron minstens 95 kilometer verderop moet liggen. Maar het is ook mogelijk dat het plastic via de lucht helemaal uit Toulouse of Barcelona komt. Via analyse van de gevonden deeltjes proberen ze de exacte herkomst nu te herleiden.

Microplastic zijn minieme deeltjes, van microscopisch kleine vezeltjes tot korreltjes die bijvoorbeeld in scrub of zelfs tandpasta voorkomen. Tijdens een eerdere studie vonden onderzoekers van State University of New York dat vrijwel alle drankjes in plastic flessen microplastic bevatten. Gemiddeld krijg je per liter 10,4 deeltjes binnen.

Zonder gevaar is het allemaal niet. Vooral de weekmakers in plastic zijn slecht voor mens en dier. Ze rommelen met onze hormoonhuishouding, waardoor mannen zelfs een kleinere penis kunnen krijgen.