Microballetjes verboden


De Amerikaanse staat Illinois gaat microballetjes in cosmetische producten verbieden. Ook Europa wil, onder leiding van Nederland, dat deze balletjes (ook wel micropareltjes genoemd) niet meer worden gemaakt. Microballetjes, 0,0004 tot 1,24 millimeter groot, zitten in scrubs, tandpasta en andere cosmetica. Ze helpen te schuren zodat de huid of tanden schoon worden.

Maar het simpele feit is dat deze balletjes van plastic zijn en via het afvoerputje in het water terecht komen. Een studie uit 2013 wees uit dat in sommige meren meer dan een miljoen balletjes per vierkante kilometer water zitten. Dat is niet zo gek, in een tube scrub zitten al meer dan 300.000 balletjes, toonde een studie in het wetenschappelijke vakblad Marine Pollution Bulletin aan.

De balletjes worden gemaakt door bedrijven als Unilever, Colgate en Proctor & Gamble. Ook deze conglomeraten hebben afgesproken het gebruik van deze balletjes sterk te verminderen en uiteindelijk uit te faseren.

Dat is een goed idee. Onderzoek heeft uitgewezen dat deze balletjes ook vaak andere verontreiniging aantrekken en samen laten klonteren. Als vissen deze balletjes dan eten, worden ze door deze stoffen vergiftigd. Via de voedselketen komen deze stoffen dan ook bij mensen terecht.