Wat je nog niet wist over Michelinsterren


Michelinsterren
Zo ziet soep er uit in een sterrenrestaurant.

De Michelinsterren zijn weer uitgereikt. Ons land heeft sinds vandaag 110 restaurants met één of meer sterren. Dat is één meer dan in 2017. Er zijn drie driesterrenrestaurants, twaalf restaurants kregen hun eerste ster en elf zaken vielen uit de lijst. Tijd voor de lekkere lijst met Michelin-ster-trivia.

De meeste sterren
De stad met de meeste sterrenrestaurants is niet Parijs, zoals je zou denken, maar Tokio. In de Japanse hoofdstad kun je in 13 drie-sterrenrestaurants eten; in Parijs ‘maar’ in tien. In Amsterdam is geen restaurant met drie sterren.

Anoniem?
De recensenten van Michelin blijven altijd anoniem en betalen gewoon voor hun maaltijd. Toch weten we iets meer over deze culinaire fijnproevers sinds ze twitteren. Maar dat doen ze op een manier die hun identiteit niet verraadt.

Herbezoek
Ieder restaurant dat een of meerdere sterren krijgt, wordt binnen enkele maanden opnieuw bezocht. Restaurants die op de nominatie staan een ster te krijgen, worden eens in de 18 maanden bezocht.

Kilometers
De gemiddelde recensent voor de Michelin Gids rijdt 4000 kilometers om alle restaurants op zijn of haar lijstje te bezoeken.

Geschiedenis
De eerste Michelin Gids werd in 1900 gratis verspreid. Er stond in waar in Frankrijk je kon tanken, goed kon eten en een fatsoenlijk bed kon vinden. Vanaf 1926 kregen extra goede restaurants een sterretje achter hun naam.

De sterren
Een restaurant met één ster is goed om te eten als je in de buurt bent. Voor twee sterren is het waard om te rijden. Heeft een restaurant drie sterren, dan is het een bestemming op zich.

Uitzicht
Ook het uitzicht wordt beloond door Michelin. Restaurants met een mooie blik naar buiten krijgen een extra symbool daarvoor in de lijst.

Snobs
Eten bij een restaurant met (meerdere) Michelin sterren heeft de nodige snob-appeal. Sommige mensen maken er een sport van om in alle drie-sterren restaurants van de wereld te eten.