Micathermische kachels


Leuk hoor, een echte winter met veel sneeuw en ijs. Maar in veel oude huizen valt er niet tegenaan te stoken. In slecht geïsoleerde huizen krijgen de bewoners het pas weer warm in mei.

Om de kou te bedwingen moeten ze hannesen met lompe electrische kachels. Zware radiatoren die veel energie gebruiken en lang niet altijd een hele ruimte weten te vullen met warmte. Dat kan anders.

kachel

Sinds een paar jaar zijn er micathermische kachels op de markt. Het zijn platte panelen die lichter zijn en een stuk sneller opwarmen dan andere kachels. Vooral de techniek erachter is interessant. Micathermische kachels verwarmen namelijk geen lucht. De apparaten geven straling af die objecten of personen verwarmt, die op hun beurt weer warmte afgeven aan de lucht. Zo wordt een ruimte snel en gelijkmatig opgewarmd.

Het paneel zelf wordt wel heet, maar omdat de hele kachel lichtgewicht is, kan hij gemakkelijk aan het plafond of de muur gehangen worden, buiten het bereik van kinderen en huisdieren.

Leveranciers zeggen dat micathermische kachels de lucht niet uitdrogen, waardoor het een aangename warmte oplevert. Prachtig allemaal, zeker aangezien ze ook nog redelijk betaalbaar zijn.

Er is ook wel kritiek, omdat sommige modellen schijnbaar te veel hitte produceren.

Al ervaring met zo’n micathermische kachel? Reageer hieronder.