Mexico: levensverwachting keldert


moordverdachte

Drugsoorlogen, ontvoeringen en gruwelijke moorden: In Mexico regeert het geweld. Het hoge aantal moorden komt nu ook tot uiting in nationale statistieken, de levensverwachting van de Mexicanen daalt flink. De afgelopen 60 jaar is de levensverwachting in het Latijns-Amerikaanse land gestegen. Tot het begin van het millennium, toen de gemiddelde sterfteleeftijd plotseling begon te stagneren.

Dat is opmerkelijk. Want net in deze tijd werd de medische zorg in Mexico aanzienlijk verbeterd, onder meer door de invoering van een ziektekostenverzekering voor de gehele bevolking. Het komt ook niet door een verslechterde zorg, ontdekte de European Doctoral School of Demography in ItaliĆ«. In 2005 waren er per 100.000 doden 9,5 slachtoffers van moord; in 2010 was dat percentage gestegen tot 22 – een verdubbeling in slechts vijf jaar. Nu zijn het er 25.

Het is vooral erg gevaarlijk om een Mexicaanse man te zijn. Vooral als je in de buurt van de Amerikaanse grens woont. In de noordelijke staten van Mexico is de levensverwachting voor mannen gedaald met 3 jaar. Vrouwen hebben 6 maanden ingeleverd. Het keerpunt ligt voor beide seksen in het jaar 2006, niet toevallig het moment dat president Felipe Calderon de oorlog verklaarde aan de drugskartels. Een oorlog is het geworden, met vele slachtoffers.

Toch valt het in Mexico relatief nog mee. In andere Midden-Amerikaanse landen is het nog veel erger. In El Salvador zijn er 41 moorden op 100.000 doden; in Honduras 90, zo schrijven de onderzoekers in het vakblad Health Services.

Overigens gaat ook in de VS de levensverwachting iets naar beneden. Het National Center for Health Statistics daar heeft net aangegeven dat een kind dat in 2016 werd geboren, mag verwachten 78,6 jaar oud te worden. Een kind dat een jaar eerder ter wereld kwam, mocht nog rekenen op 78,7 jaar. Waar gaan die mensen allemaal dood aan? Volgens het NCHS zijn het vooral drugs die de uitvaartondernemers overuren bezorgen, het aantal overdoses stijgt in de VS al jaren.