Mexico geeft bestaan 2e ‘doemaankondiging’ toe


Een Maya tempel steekt boven de jungle van het Yucatan schiereiland uit. Foto: (c) Philip Dröge

De Mexicaanse overheid heeft toegegeven dat er een tweede archeologische vondst is die het einde van de Maya-kalender voorspelt. Tot nu toe was er maar één stenen tablet waarop de Maya’s gewag maakten van het einde van hun jaartelling. Deze tablet, gevonden in Tortuguero, verwijst naar 21 december 2012 als de dag dat de Maya’s ophouden tijd te tellen.

Op internetfora werd de afgelopen weken druk gespeculeerd over een tweede archeologische vondst waarop te lezen zou zijn dat eind volgend jaar de tijd volgens de Maya’s zou ophouden. Een woordvoerder voor het Mexicaanse nationale instituut voor geschiedenis heeft daarom nu verklaard dat een dergelijke vondst inderdaad bestaat.

Het gaat om een steen met inscriptie die is gevonden bij opgravingen in het plaatsje Comalca, niet ver van Tortuguero. Daarop wordt verhaald over het einde van de 13 baktun tijdsperiode, een tijdperk van 144.000 dagen. Dat einde valt op 21 december 2012.

Volgens de woordvoerder ligt de steen in opslag en zijn er geen plannen om hem tentoon te stellen. Volgens hem is er op de steen geen sprake van een aankondiging van het einde van de wereld, zoals sommige mensen geloven, slechts het einde van een jaartelling. De Maya’s registreerden tijd in cycli, net als wij doen met het jaar. Na december komt januari, na 13 baktun zou een nieuwe periode van 13 baktun moeten beginnen. Niet voor niets was 13 een heilig getal voor de Maya.

Op grote aantallen mensen die geloven in een voorspellende waarde van de Maya-kalender maken die woorden overigens geen enkele indruk. Zij zien in deze tweede scherf een onweerlegbaar bewijs dat de wereld over iets meer dan een jaar zal vergaan, zo valt op veel fora te lezen. Vaak wordt dat in verband gebracht met een geheimzinnige planeet X, ook wel Niburu genoemd, een verzinsel van de science fiction-schrijver Zecharia Sitchin.

Follow Faqtman on Twitter