Mexicaanse dodentunnel ontdekt


Ten noord-oosten van Mexico-Stad hebben archeologen de ‘ingang van de onderwereld’ van de Teotihuacan cultuur ontdekt. In de tunnel tussen de Piramide van de Zon en de Tempel van de Gevederde Slang werden 50.000 offers gevonden, aldus het Mexicaanse Nationaal Instituut voor Antropologie en Geschiedenis (INAH).

Onder de vondsten waren beeldjes (foto), wierookdoosjes, edelstenen en schelpen. Voor de mensen van Teotihuacan symboliseerde de tunnel de ingang van de onderwereld. Daar werden waarschijnlijk ook hun heersers begraven. De tunnel is 138 meter lang en ligt op ongeveer 18 meter onder de oppervlakte. Archeologen hebben elf jaar onderzoek gedaan op de site.

De inwoners van Teotihuacan hebben in de tunnel zelfs een kunstmatige hemel gemaakt. Glinsterende stenen op het plafond moet de sterren voorstellen.

In zijn hoogtijdagen in de vijfde en zesde eeuw, was Teotihuacan de belangrijkste metropool van Midden-Amerika en een van de grootste steden ter wereld. In de veertiende eeuw begonnen de Azteken de stad te verlaten. Wat leidde tot de ondergang van de cultuur, is onduidelijk. Het tempelcomplex van Teotihuacan werd in 1987 uitgeroepen tot Werelderfgoed en is een van de belangrijkste toeristische attracties in Mexico.