Meteorieten-magneet of liegbeest?


Hoe groot is de kans dat je huis door een meteoriet wordt geraakt? Op Faqt hebben we die vraag al eens beantwoord: geen zorgen, die kans is minimaal. Toch is er een man in Bosnië die zegt dat zijn huis al zes keer geraakt is door een meteoriet. Al zes keer!

Eerder deze week wist Radivoje Lajic opnieuw in het nieuws te komen met een inslag, nadat hij in april 2008 al wereldnieuws was toen zijn huis voor de vijfde keer geraakt zou zijn.

Dat er iets of iemand op aarde wel eens door een meteoriet wordt geraakt, is op zich niet zo gek. Elke dag razen zo’n 200.000 meteoren door de dampkring van onze planeet. Maar de meeste daarvan branden op in de atmosfeer voordat ze het aardoppervlak kunnen bereiken.

Honderdvijftig meteoren per jaar raken wel het aardoppervlak. En toegegeven, af en toe is er een groot genoeg om bijvoorbeeld een auto te vernielen.

meteoriet

Maar de kans dat meteorieten de aarde zes keer achter elkaar op precies dezelfde plek weten te raken, is ontzettend klein. Misschien moeten we ons daarom afvragen of het verhaal uit Bosnië wel waar is.

Op verschillende sites vraagt men zich hetzelfde af. Volgens een van de bezoekers van deze site is de kans dat een huis van 400 vierkante meter (een groot huis) in tien jaar zes keer geraakt wordt niet groter dan .000000136.

“De universiteit van Belgrado heeft alle objecten onderzocht en bevestigt dat het om meteorieten gaat. Onderzoekers bekijken nu wat er voor kan zorgen dat de woning de meteorieten aantrekt,” meldde de NOS deze week. Dat klinkt serieus. Maar met een beetje googelen kom je erachter dat niet de universiteit van Belgrado de echtheid bevestigde, maar de meteorieten-magneet zelf. “Ik wist eerst niet wat deze vreemde stenen waren, maar experts van de universiteit van Belgrado hebben inmiddels bevestigd dat het allemaal meteorieten waren,” bezwoer Radivoje in 2008. Hij zou ervan overtuigd zijn dat hij wordt aangevallen door aliens: “Ze spelen spelletjes met me. Ik weet niet waarom ze dit doen. Ik lig wakker omdat ik bang ben voor een nieuwe aanval.”

Een goed verhaal dus, maar helaas misschien iets té goed. Een interessante lijst van inslagen die wel zijn bewezen, is hier te vinden.

Illustratie: Flickr