Meteoriet in Zwitserland ingeslagen


Biel meteorietveld

In Zwitserland hebben onderzoekers een van de grootste meteoriet strooivelden van Europa ontdekt. Over een lengte van vijf kilometer vond ze tot nu toe al meer dan 600 meteoriet fragmenten (foto). Die zijn afkomstig van ijzermeteorieten, die barstten ongeveer 160.000 jaar geleden uit elkaar in de atmosfeer.

Deze meteoriet was van een uiterst zeldzame soort, bestaande uit een ijzer-nikkel legering. Wereldwijd zijn slechts zes fragmenten daarvan bekend.

Meteoren bereiken vrijwel nooit in één stuk het aardoppervlak. De enorme wrijving tijdens het binnendringen in de atmosfeer zorgt dat de steenklomp uit elkaar valt in de lucht of zelfs explodeert. Een roemrucht voorbeeld van een exploderende meteoor was het Tunguska evenement in 1908. Bij dergelijke gebeurtenissen ontstaat meestal geen krater, maar wel een zogenoemd strooiveld waarin je talloze meteorietfragmenten kunt vinden.

Iets soortgelijks als in Tunguska is lang geleden boven oostelijk Zwitserland gebeurd. Bij het stadje Biel in de Jura verzamelden onderzoekers van het Natuurhistorisch Museum in Bern de afgelopen jaren meer dan 70 kilo aan fragmenten. Dat gewicht gaat de komende jaren nog verder omhoog denken ze. Het strooiveld dat nu is afgezocht, is 5 kilometer lang; maar het vermoeden is dat het wel eens 15 kilometer kan zijn.

De fragmenten zijn afkomstig van een meteoriet die een doorsnee tot 20 meter heeft gehad en een massa van 1000 tot 30.000 ton. Tot die conclusie komen de onderzoekers na analyse van de edelgassen in de stenen. Dat maakt het tot een van de grootste ijzermeteorieten die ooit op de aarde is gevallen.