Meteoor treft aarde, zonder dat we het zagen aankomen


meteoor

De lucht boven de Russische stad Lipetsk was deze week het toneel van een wonderbaarlijk schouwspel. Een meteoor drong door de dampkring rond de aarde en begon tijdens zijn reis naar het aardoppervlak te gloeien en uit elkaar te breken. Ooggetuigen zeggen dat een explosie in de atmosfeer volgde, waarna de ruimteboleet in twee of drie delen uit elkaar brak.

Zo dramatisch als de meteoor die in 2013 Rusland raakte, was het niet. Die was 20 meter in diameter, deze waarschijnlijk rond de 4. Wat de twee stukken ruimtepuin wel gemeen hebben, is dat we ze beide niet aan zagen komen. Het bewijs dat er nog lang geen sprake is van een sluitend systeem om dergelijke aanvaringen met meteoren en asteroïden te kunnen voorspellen.

Verschillende ruimtevaartorganisaties werken samen om zo’n systeem in te voeren, maar het blijkt moeilijker dan gedacht. De regering Trump kondigde afgelopen week nog aan dat Nasa in zijn eentje een waarschuwingssysteem moet gaan bouwen. Voor het zover is, blijven we het gevaar lopen te worden geraakt door een stuk ruimtepuin dat wel al het leven op aarde kan uitroeien.

De Russen zoeken nu naar fragmenten van de meteoor van Lipetsk. Die kunnen ons veel vertellen over het gevaar dat van buiten onze dampkring komt.