Meteoor met kracht van atoombom explodeerde in atmosfeer


Meteoor met kracht van atoombom

Een week voor Kerstmis vorig jaar is de aarde ontsnapt aan een ramp. Toen explodeerde een enorme vuurbal boven een dunbevolkt deel van Rusland. Bij deze gebeurtenis kwam tien keer zoveel energie vrij als bij de atoombom die in de Tweede Wereldoorlog op Hiroshima is gevallen.

En bijna niemand merkte er iets van. Zelfs niet de systemen die de aarde moeten waarschuwen tegen zo’n inslag.

De niet-ontdekte meteoor viel door de buitenste atmosfeer langs een steil traject dat over de Beringzee ging en eindigde bij het Russische schiereiland Kamtsjatka. De explosie – die 25,6 kilometer boven het aardoppervlak plaatsvond – werd alleen gedetecteerd door satellieten die eigendom waren van de luchtmacht van de Verenigde Staten (foto), die vervolgens NASA op de hoogte bracht.

De ontploffing was de op één na grootste in 30 jaar, en de grootste sinds de gigantische meteoor boven Tsjeljabinsk in Rusland zes jaar geleden. Deze werd echter bijna niet opgemerkt, er waren geen bewakingscamera’s, mobiele telefoons en dashboardcamera’s in de buurt. Dus ging de knal grotendeels aan de wereld voorbij, alleen vanuit de ruimte was de omvang van de 173-kiloton-explosie goed zichtbaar.

Het stuk ruimtepuin kwam wel gevaarlijk dicht in de buurt van routes die werden gebruikt voor intercontinentale vluchten naar Azië. Dat is niet het enige gevaarlijke. Als deze knal boven bevolkt gebied had plaatsgevonden, hadden er doden kunnen vallen, denkt Nasa. Vooral de steile invalshoek van de meteoor betekent dat de kracht van de explosie op een klein deel van de aarde was geconcentreerd. Had daar een stad gelegen, dan was die wellicht nu in puin.