‘Meteoor kracht van 30 atoombommen’


De meteoor die op 15 februari van dit jaar boven de Russische stad Tsjeljabinsk uit elkaar spatte heeft een van de grootste explosies in de recente menselijke geschiedenis veroorzaakt. Bij de klap kwam de energie vrij van 30 atoombommen die op Hiroshima zijn neergekomen, een kracht van 500 kiloton TNT.

Dat schrijft de Tsjechische astronoom Jiri Borovicka in het wetenschappelijke vakblad Nature. Omdat de explosie hoog boven de aarde plaats vond, veroorzaakte alleen de drukgolf flinke schade. Rond 7000 ramen in de Russische stad sneuvelden. Bijna alle gewonden werden geraakt door rondvliegend glas.

Tegelijkertijd publiceert het vakblad Science een onderzoek van de Russische Academie voor de Wetenschappen. In dat artikel schrijft onderzoekster Olga Popova hoe ze in de maanden na het incident honderden ooggetuigen heeft gesproken. Daarmee is een completer beeld ontstaan van wat er die dag is gebeurd.

Opvallend is dat bijna alle getuigen spreken van een plotselinge grote hitte toen de meteoor over kwam vliegen. Talrijke mensen klaagden daarna dat hun huid aanvoelde als wanneer ze te lang in de zon hebben gezeten. De Russin schat de helderheid van de brandende meteoor in op ’30 keer de zon’. Aan de hand van brokstukken heeft ze kunnen vaststellen dat 76 procent van het brok puin is verbrand.

In totaal woog de meteoor 10.000 ton. Waarschijnlijk is het de helft van een groter brok dat buiten de dampkring al in meerdere stukken is gebroken. Het grootste brokstuk kwam in een meer terecht en weegt 600 kilo.