Meten is weten (ook bij indianen)


Een stam in de binnenlanden van Zuid Amerika toont aan dat wis- en meetkunde bij mensen zijn aangeboren.

Je neemt iemand die nooit meetkunde op school heeft gehad. Je geeft hem of haar een test die gaat over punten, hoeken en lijnen. Hoe zou die persoon het doen? Dat was ongeveer het uitgangspunt van een onderzoek onder de Mundurucu indianen uit Brazilië.

Een Mundurucu maakt de test. Foto: P. Pica.
De Mundurucu leven geïsoleerd en leren bijna alles van hun ouders. Wiskunde of meetkunde zijn begrippen die ze niet kennen. Toch maakten ze de meetkundige test net zo goed als schoolkinderen in Frankrijk en de Verenigde Staten, blijkt uit het onderzoek.

Dat is opmerkelijk, aangezien de Mundurucu niet eens echt kunnen tellen. In plaats van ons systeem van 1,2,3,4,5, hebben ze ‘eentje’, ‘een paar’, ‘nog wat meer’ en ‘een heleboel’. In de test wisten ze vooral goed te scoren op logica, zoals de kortste verbinding tussen twee punten: een rechte lijn.

In driedimensionaal redeneren waren de Mundurucu zelfs beter dan de Fransen en Amerikanen. Waarschijnlijk omdat ze dat bijna dagelijks moeten doen bij de jacht. Daaruit concluderen de onderzoekers dat meet- en wiskunde universeel zijn en gedeeltelijk aangeboren.

Het Franse onderzoek is deze maand te lezen in het blad Proceedings of the Royal Society.

Follow Faqtman on Twitter