Met laser speuren naar Romeinen


Romeins fort

Veel overblijfselen van de Romeinen zijn in de loop der tijden vervallen, vernietigd en bedekt met aarde. Je ziet er niets meer van. Maar nieuwe technieken tonen haarfijn aan waar de nederzettingen, wegen en forten ooit stonden. Zoals Lidar, het met een laser aftasten van de grond vanuit een vliegtuig. Met die techniek zijn in Groot-Brittannië sensationele resultaten geboekt.

De UK Environmental Agency heeft met Lidar grote delen van het graafschap Lancashire gescand en daarbij vijf langvergeten wegen en zelfs een fort (foto) gevonden. Voor de Romeinen was het graafschap een buitenpost. Ze bouwden er verschillende forten, waarvan eentje zich ontwikkelde tot de stad Manchester.

Lidar maakt gebruik van lasers die zeer subtiele hoogteverschillen kunnen ontdekken. Door niet alleen het zichtbare licht te meten, maar ook ultraviolet en infrarood kan Lidar ook verschillende materialen van elkaar onderscheiden. Het resultaat is een afbeelding waarin bijvoorbeeld bouwstenen duidelijk afsteken van de omgeving.