Met kunstpenis fokken konijnen …als konijnen


Wrede wetenschappers aan het werk. Bij konijnen zijn de penissen afgehakt en vervangen door kunstmatige exemplaren. Maar het werkt wel.

De wetenschappers in kwestie zijn verbonden aan het University Baptist Medical Center voor Regeneratieve Geneeskunde in de Verenigde Staten. Ze publiceren hun onderzoek deze week in het blad Proceedings of the National Academy of Sciences.

Doel van het onderzoek is om aan te tonen dat je met gewone cellen van een levend wezen nieuwe lichaamsdelen kunt maken. Dus raakten een stel konijnen hun plassertjes kwijt en kregen ze een nieuwe kunstmatige mannelijkheid aangemeten. Die was gekweekt uit weefsel dat eerder uit het konijn was weggehaald.

Het experiment was pas echt een succes nadat de konijnen hun nieuwe geslachtsorganen gebruikten voor iets anders dan urineren, ze verwekten er nageslacht mee bij damesproefkonijnen.

Volgens de onderzoekers bewijst dit experiment dat het mogelijk is om met weefsel van een zoogdier complexe lichaamsdelen na te maken. Wie een penis in elkaar kan flansen, leert vanzelf ook een lever te maken, zo luidt het commentaar van de auteurs.

En de konijnen? Die zijn vast heel trots dat ze voor de wetenschap de eerste kunstmatige penissen mochten uitproberen.

Konijn Mike McCaffrey

Foto: Mike McCaffrey.