Met je armen zwaaien bespaart energie


hardlopen armen zwaaien

De makkelijkste vragen zijn soms het moeilijkst te beantwoorden. Waarom zwaaien we met onze armen als we lopen? In Delft hebben ze het antwoord gevonden.

In samenwerking met een Amerikaanse universiteit bouwde de Technische Universiteit Delft een robot om de menselijke loopbeweging na te bootsen. Als snel bleek het lopen moeilijker te zijn dan gedacht; de robot viel steeds om. Pas nadat er twee zwiepende ‘armen’ aan de machine waren bevestigd, kon hij rustig een stukje rechtdoor lopen.

Tot nu toe was de theorie dat het zwaaien met onze armen een overblijfsel was uit de evolutie, een soort fossiel uit de tijd dat we nog op armen en benen liepen. Het heen en weer gaan van de armen was het ‘lopen’ van onze voorpoten.

Maar dankzij de lopende robot weten we nu dat het armzwaaien een integraal onderdeel is van onze loopbeweging. Verdere tests met menselijke proefpersonen wees uit dat het zwaaien van de armen nauwelijks spierkracht kost, maar voortkomt uit het natuurlijke bewegen van ons lichaam.

Sterker nog, proefpersonen die de instructie kregen om de armen tijdens het lopen strak langs het lichaam te houden, gebruikten 12 procent meer energie voor een korte wandeling dan mensen die hun armen mochten laten bungelen. Mensen die de armen strak hielden, zetten bovendien 63 procent meer kracht op hun benen om zo hun evenwicht te houden.

Kortom, laat bungelen die armen en wees niet bang als ze een beetje heen en weer zwaaien. Meer weten, het onderzoek heet Dynamic Arm Swinging in Human Walking, en het staat in het laatste nummer van het blad Proceedings of the Royal Society B