Met gek onderzoek in de prijzen


De IgNobel-prijzen belonen wetenschappelijk onderzoek waar we bij Faqt ook dol op zijn. Gek, maar toch heel serieus.

IgNobelVoor de negentiende keer zijn donderdag aan de prestigieuze Harvard Universiteit in de Verenigde Staten de IgNobel prijzen uitgereikt. De ‘Ig’s’ zijn het gekke neefje van de echte Nobelprijzen. Ze worden toegekend voor onderzoek ‘waar je om moet lachen, maar dat je ook aan het denken zet. Wetenschappers uit de hele wereld zijn naar Harvard gekomen om zich op een ludieke manier te laten bejubelen. Dit zijn de prijswinnaars.

De Ignobel prijs voor de vrede is gegeven aan een Zwitsers team forensische wetenschappers van de universiteit van Bern. Zij onderzochten welke bierflessen meer schade toebrengen als ze op je hoofd worden geslagen: volle of lege. Beide blijken een ongeveer even grote – en potentieel dodelijke – kracht op de hersenpan uit te oefenen.

De Scheikunde IgNobel ging naar een Mexicaanse delegatie van de Universidad Autónoma de México voor hun onderzoek hoe je diamanten kunt maken uit tequila. Het is de Mexicanen nog niet gelukt, maar ze blijven proberen. Hun (serieuze) onderzoek heeft wel veel duidelijk gemaakt over het ontstaan van diamanten.

IgNobel kent ook een prijs voor medicijnen toe. Die gaat dit jaar naar professor Donald Unger uit Californië (zie ook ons interviewtje met Unger). Deze dokter kraakt al zestig jaar lang wel de vingers van zijn linkerhand, maar niet die van de rechter. Hij wil hiermee uitvinden wat de gevolgen van het kraken zijn. Tot zover: niets, beide handen zijn even gezond.

De IgNobel voor natuurkunde is uitgereikt aan twee onderzoekers van de universiteit van Cincinnati. Zij hebben uitgezocht waarom vrouwen die zwanger zijn niet omvallen. Een hilarische vraag, maar zo ontdekten ze wel dat de rug van vrouwen een extra werveltje heeft, waardoor vrouwen niet omkieperen.

De nieuw bedachte IgNobel voor publieke gezondheid is gegeven aan de Oekraïens-Amerikaanse uitvinder Elena Bodnar. Zij bedacht een BH voor vrouwen die in geval van nood in een klein gasmasker kan worden veranderd. Bodnar is er van overtuigd dat haar uitvinding een groot succes gaat worden in deze tijd van terrorisme en vervuiling.

Verder waren er ludieke prijzen voor wiskunde (naar de centrale bank van Zimbabwe wegens de hyperinflatie) en literatuur (naar de Ierse politie omdat ze afgelopen jaar vijfenzestig bekeuringen uitschreven aan Poolse chauffeurs met de naam Prawo Jazdy (Pools voor rijbwijs). De Ignobel voor economie gaat naar vier IJslandse banken omdat ze aantoonden hoe gemakkelijk het is om een economie te ruïneren.