Met dit dieet duurt je leven tien jaar langer


Om oud te worden, heb je een beetje geluk nodig. Maar je kunt er ook zelf veel aan doen. Wetenschappers hebben nu het dieet ontdekt waarmee mensen gemiddeld tien jaar aan hun levensverwachting kunnen toevoegen. Blijf in ieder geval weg van diepvriespizza’s.

De studie, door de universiteit van Bergen in Noorwegen analyseerden gegevens van vroegtijdig overlijden en de wetenschappers keken ook naar de data van eerdere onderzoeken. Daaruit destilleerden ze een makkelijk te volgen advies.

Een optimaal dieet bevat veel peulvruchten (bonen, erwten en linzen), volle granen (haver, gerst en bruine rijst) en noten. Mensen die oud willen worden laten rood vlees en vleeswaren zo veel mogelijk staan. Zelfs later in je leven beginnen aan een dergelijk dieet voegt nog jaren aan je bestaan toe.

Je kunt natuurlijk ook vroeg dood willen gaan. Eet in dat geval grote hoeveelheden industrieel voedsel, zoals diepvriespizza’s en chips; rood vlees, zuivelproducten met een hoog vetgehalte, suikerrijke voedingsmiddelen, voorverpakte voedingsmiddelen en weinig fruit en groenten.