Met deze schijf bereikten vikingen Amerika


Uunartoq

De Vikingen gebruikten een schijf genaamd Uunartoq gekoppeld aan de stand van de zon om zich te oriënteren op zee tijdens de nacht. We kennen de vikingen traditioneel als gewetenloze plunderaars. Langzamerhand verandert onze kijk op dit noordelijke volk. We leren nu dat het ook zeevaarders waren met uitzonderlijke navigatie vaardigheden.

De Vikingen waren in staat om de noordelijke Atlantische Oceaan over te steken in een bijna rechte lijn. Om een dergelijke hoogstandje voor elkaar te krijgen, gebruikten ze primitieve maar zeker opmerkelijke instrumenten. Een van deze instrumenten, die bekend staat als Uunartoq, is een klein rondhout. Het object werd gevonden in 1948 tijdens opgravingen in een klooster gelegen in het zuidwesten van Groenland.

Hoewel slechts de helft van het voorwerp is gevonden, kunnen onderzoekers zien dat het een soort tandwiel was van ongeveer 7 centimeter in diameter.

Sinds zijn ontdekking heeft Uunartoq een debat veroorzaakt tussen twee verschillende scholen van archeologen. Sommige onderzoekers zien dit object als een decoratief hebbedingetje. Anderen denken dat het een cruciale rol speelde bij de navigatie van Noorwegen naar Groenland.

Een team van archeologen van de Universiteit Loránd Eötvös uit Hongarije is nu teruggekomen op dit mysterie. Zij wilden weten of de schijf Uunartoq met de huidige researchinstrumenten beter kan worden geïnterpreteerd. Hun bevindingen, gepubliceerd in het tijdschrift Proceedings of the Royal Society A, bevestigen het gebruik van het object voor de navigatie.

Volgens de onderzoekers is Uunartoq gebruikt in combinatie met andere instrumenten. Het stelde de vikingen in staat om de beweging van de zon na te gaan, zelfs als de zon laag aan de hemel stond of onder de horizon was verdwenen. Op deze manier was navigatie mogelijk na zonsondergang. Zo wordt de reistijd richting het westen korter en is het inderdaad mogelijk het Amerikaanse continent te bereiken.