Met crowdfunding naar de maan


Een Britse organisatie heeft een ambitieus plan. Ze willen op de maan landen en daar in de bodem gaan graven. Via crowdfunding. Lunar Mission One wil ontdekken of er waardevolle materialen in de maan zitten en zal daartoe een lander ontwerpen met een boor.

Het project kost 600.000 pond om van de grond te komen. Dat moet in 2017 gebeuren. Daarna is 3 miljard pond nodig om de lander daadwerkelijk op de maan te krijgen. Die stap wil het team rond 2014 nemen. Er komt geen overheidsgeld aan te pas, alle financiering moet komen van mensen die geld schenken aan dit doel. In ruil zal het dna van alle donoren in een tijdscapsule op de maan worden gestopt.

Het lijkt een uitzinnig plan, maar een aantal prominente Britten heeft zich er al achter geschaard. Daaronder enkele voormalige ministers en de Astronomer Royal, de belangrijkste sterrenkundige in het Verenigd Koninkrijk. Initiatiefnemer is David Iron, een bankier die 150 andere ruimtevaart projecten heeft helpen financieren.

Als het project goed loopt, is de volgende stap om een privaat gefinancierde maanbasis te bouwen. Daarmee moet de exploitatie van de maan de volgende fase ingaan. Of die basis ook door crowdfunding tot stand moet komen, is nog onbekend.