Mestkever navigeert op sterren


Foto: Rafael Brix.

Leuk experiment: je neemt een paar Zuid-Afrikaanse mestkevers. De helft doe je een klein kapje over de ogen waardoor ze niet naar boven kunnen kijken, de andere helft laat je gewoon met rust. Bestudeer vervolgens wat er gebeurt. Dat deden biologen van de Lund universiteit in Zweden. Wat bleek? De mestkevers met het kapje slingerden met hun strontballetje van links naar rechts, de mestkevers zonder kapje duwden hun balletje gewoon rechtdoor.

Mestkevers navigeren dus op de sterren, zo concluderen de onderzoekers. Maar hoe doen ze dat? De meeste sterren zijn te zwak voor de mestkevers om waar te nemen. Dus pakten de Zweden hun mestkevers op en transporteerden het experiment naar het planetarium van Johannesburg. Daar werden de kevers weer losgelaten, terwijl op het plafond één voor één verschillende heldere sterren werden geprojecteerd.

De losse sterren hielpen de kevers niet, ze begonnen weer te slingeren. Pas toen de hele sterrenhemel op het plafond te zien was, kregen de kevers de rechte lijn weer te pakken. Conclusie: mestkevers hebben de hele Melkweg nodig om recht vooruit te kunnen lopen, zo schrijven de onderzoekers in het huidige nummer van het vakblad Current Biology.

Foto: Rafael Brix.