Mes splitst waterdruppel in twee


Nee, er is geen magisch mes voor nodig om een druppel water in tweeën te snijden. Eentje die een enorme hekel aan water heeft volstaat. Onderzoekers van de Arizona State University maakten zulke zogenoemde superhydrofobe messen.

A. Een waterhatend mes snijdt in een waterdruppel. B. De druppel is in tweeën gesplitst. (Foto: Yanashima et al./2012)

Superhydrofobe materialen hebben een extreme weerstand tegen nat worden en kunnen waterdruppels daarom in een bepaalde vorm dwingen. Antonio Garcia en collega’s plaatsten met metaaldraadjes een waterdruppel op een oppervlak van sterk hydrofoob teflon. Ze maakten vervolgens een serie messen en behandelden die met zilvernitraat en de superhydrofobe vloeistof heptadecafluoro-1-decanethiol (HDFT).

De messen bleken dwars door de waterdruppel te snijden en het daarbij in tweeën te splitsen. Maar omdat een druppel water enigszins bestand is tegen snijwerk werden de twee helften weer een zodra het mes werd opgetild.

Waterdruppels kunnen snijden is volgens de onderzoekers handig in biomedisch onderzoek. Zo kunnen eiwitoplossingen dan beter worden gescheiden en daarmee geanalyseerd.

Follow Faqtman on Twitter