Mers zit in de lucht


Saoedi-Arabische onderzoekers hebben RNA-fragmenten van het Mers-coronavirus (Mers-CoV) in de lucht van een schuur gevonden. Daar waren geïnfecteerde dromedarissen gestald. De wetenschappers van de King Abdulaziz University in Jeddah hebben hiermee aangetoond dat het virus over korte afstanden door de lucht kan worden overgedragen, zonder direct contact.

De studie, gepubliceerd in het tijdschrift mBio, probeerde vast te stellen hoe besmettelijk het virus is. De lucht van de stal werd gecontroleerd vanwege het geval van een dromedarishouder die in november vorig jaar in het ziekenhuis van Jeddah werd binnengebracht. De man was naar alle waarschijnlijkheid niet met andere Mers-geïnfecteerden in contact geweest, zodat het vermoeden bestaat dat hij door zijn dieren is aangestoken.

De mogelijkheid tot infectie via de lucht is slecht nieuws voor mensen in het Midden-Oosten. Uit een recente test door de universiteit van Bonn (Duitsland) blijkt namelijk dat vrijwel alle dromedarissen Mers hebben gehad. Bloedproeven van 651 van de éénbultige dieren toonde aan dat ze antistoffen in hun bloed hadden. Als ze zo makkelijk mensen aan kunnen steken, kan dat de epidemie nog groter maken.

Wat vooral zorgen baart is de pelgrimage die veel moslims naar Mekka maken de komende tijd. Als zij met dromedarissen in aanraking komen (die onder andere door de lokale politie worden gebruikt) dan kunnen ze hun infectie meenemen naar alle hoeken van de wereld. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft al gewaarschuwd om extra maatregelen te nemen tegen zo’n scenario.