Mercurius, de kleinste planeet van het zonnestelsel, passeert – althans vanaf de aarde gezien – momenteel direct voor de zon langs. Helaas is daar in Nederland door het dikke wolkendek weinig van te zien. In zuidelijk Europa kijken sterrenwachten er met speciale apparatuur naar.
Het spektakel begint tussen één en twee uur, afhankelijk van je locatie. Gedurende enkele uren dwaalt de kleine zwarte schijf van de kleinste planeet in het zonnestelsel voor de zon langs. Het is bijna als een kleine zonsverduistering. Ongeveer halverwege de doorgang gaat de zon onder, rond een uur of vijf.
Omdat het hemellichaam relatief klein is en relatief ver weg van de aarde, kan de zeldzame gebeurtenis alleen worden waargenomen met goed beschermde telescopen. Mercurius is de planeet die het dichtst bij de zon staat en heeft slechts 88 dagen nodig om rond de zon te reizen. De aarde heeft 365 dagen nodig. Het feit dat hij nu precies voor de zonneschijf schuift, gebeurt slechts 13 tot 14 keer per eeuw. Altijd in mei of november. De volgende transit zal plaatsvinden tot 2032.