Menstruatiehut helpt tegen vreemdgaan


Alle grote religies in de wereld bemoeien zich met het seksleven van hun aanhangers. Je mag niet met mensen van hetzelfde geslacht naar bed, of seks hebben met iemand anders dan je partner. Ook vrije seks en zelfbevrediging worden meestal ten strengste verboden. Waarom? Om de kans op buitenechtelijke kinderen te verminderen, zeggen onderzoekers.

Voor vaders is het belangrijk dat hun kinderen ook echt hún kinderen zijn, en niet van de buurman. Vooral oudste zonen moeten daadwerkelijk zijn ontsproten aan de vader, want zij erven vaak land en huizen. Dus kunnen mannen alle hulp gebruiken om hun vrouwen in het gareel te houden. Religie speelt daarbij een belangrijke rol. Om dat te bewijzen, werden de Dogon bestudeerd, een volk dat leeft in het Afrikaanse Mali. Zij hebben drie geloven: christendom, islam en hun oorspronkelijke animisme.

Dogon mannen in traditioneel costuum. Foto: Devries.

Vooral dat laatste geloof ziet erg streng toe op de vrouwelijke kuisheid. Zo schrijft het een aparte hut voor, waar vrouwen moeten verblijven tijdens hun menstruatie. Omdat Dogon-vrouwen vaak zwanger zijn en borstvoeding geven, zijn ze niet vaak ongesteld in hun leven. Op het moment dat ze dat wél zijn, raken ze weer vruchtbaar en moeten ze in de hut verblijven. Dat is een teken voor de mannen om extra alert te zijn op de activiteiten van hun vrouwen.

Dat heeft effect, het aantal buitenechtelijke kinderen onder de Dogon met het animistische geloof werd met genetische tests vastgesteld op 1,2. De christenen en moslims – die geen aparte hut hebben – zitten daar met 2,9 procent ruim boven. Strenge religie helpt dus tegen koekoeksjongen.

Het onderzoek wordt beschreven in het vakblad PNAS.

Follow Faqtman on Twitter