Menstruatie verandert vrouwenbrein


dreamstime_xs_66247068

Met de vrouwelijke menstruatiecyclus schommelen gedurende een maand de niveaus van belangrijke hormonen zoals oestrogeen. Dit beïnvloedt niet alleen de vruchtbaarheid en de ovulatie, maar ook het gedrag en stemming. Zo verandert de samenwerkingsbereidheid van vrouwen met de hormonen en ook bepaalde mentale prestaties fluctueren tijdens de cyclus, weten we uit studies.

Wat daar achter zit is nu ontdekt door onderzoekers van het Max Planck Institute for Human Cognitive and Brain Sciences in Leipzig (Duitsland). Voor hun studie onderzochten ze of en hoe de structuur van de hersenen bij een vrouw verandert in de loop van de menstruatiecyclus. Specifiek werd gekeken naar de grootte van de hippocampus, het deel van de hersens dat zich bezig houdt met het opslaan van nieuwe herinneringen en het reguleren van emoties.

Dit deel van de hersens werd met hulp van een magnetische resonantie scanner (MRI) opgemeten. Het resultaat: de fluctuerende hormoonspiegels veranderen met verbazingwekkende regelmatigheid de structuur en de omvang van de hersenen. Met een stijgende oestrogeenspiegel tot de ovulatie neemt het volume van de hippocampus toe. De onderzoekers vermoeden daarom dat de oestrogeenspiegel vrijwel direct de hersenen beïnvloedt. Wat er precies gebeurt en door middel van welke mechanismen, is nog onbekend.

Dat zou ook de stemmingswisselingen kunnen verklaren die vrouwen ondervinden tijdens de cyclus. Juist de hippocampus bepaalt voor een groot deel hoe we reageren op prikkels van buiten. Maar omdat er nog veel vragen zijn, is een verdere studie nodig. Ook al omdat in dit project werd gewerkt met een klein aantal proefpersonen. Daarom komt er een groot experiment met een grote groep vrouwen.

(Scientific Reports)