Mensheid zit op kont


Steeds meer mensen bewegen helemaal niet meer. Ze zitten het grootste gedeelte van de tijd en hebben absoluut te weinig beweging. Dat staat in een internationaal onderzoek, vandaag gepubliceerd in het medische vaktijdschrift The Lancet. Volgens het onderzoek is ‘zitten’ wereldwijd een van de grootste medische problemen aan het worden.

De meeste beweging die veel aardbewoners krijgen.

Veel aardbewoners komen niet aan het criterium van dagelijks 30 minuten wandelen of 20 minuten sporten drie keer per week. Ze worden beschouwd als ‘inactief’. Een derde van de mensheid valt daar inmiddels al onder. Nederland doet het relatief goed, slechts 18,2 procent beweegt niet, het laagste cijfer in Europa. In België zijn de cijfers een stuk ongunstiger met 42,7 procent zitters. De minst bewegende Europeanen en wereldbewoners zijn de Maltezen, met 71,9 procent inactieven.

Ook in het Midden Oosten en Zuid Amerika worden bijna geen calorieën verbrand. Meer dan 60 procent van de bevolking daar krijgt de meeste beweging als ze de knop van de afstandsbediening indrukken. Saudi Arabië en Argentinië zijn met bijna 70 procent ‘zitters’ de grootste probleemlanden.

Zoals je zou verwachten, benadrukken de onderzoekers dat weinig of niet bewegen zeer slecht is voor de gezondheid. Je krijgt er hart- en vaatziektes van en mensen worden vaak te dik. Een zittend bestaan is hard in opkomst als belangrijke doodsoorzaak. Een groot probleem is dat jongeren nog minder bewegen dan volwassenen. De aarde krijgt een nieuwe generatie die nog geen 100 meter loopt op een dag.

Bron.

Follow Faqtman on Twitter