Mensheid dubbel zo oud als aangenomen


Albert Perry is dood. Hij overleed vorig jaar in zijn thuisstaat North Carolina in de VS. Vervolgens deed zijn zoon iets heel nuttigs voor de wetenschap. Hij nam wat DNA van zijn vader af en stuurde dat naar een bedrijf dat aan de hand van genetische informatie uitzoekt waar je voorouders vandaan komen.

Iedere man die eerder DNA afstond voor historisch onderzoek, heeft in zijn genetische code een Y-chromosoom (zie afbeelding) dat terugwijst naar een gemeenschappelijke voorvader, die tussen de 60.000 en 170.000 jaar geleden leefde. Maar tot hun stomme verbazing zagen de DNA-testers van het bedrijf Family Tree dat Perry een heel ander Y-chromosoom had. Ze stuurden het DNA op naar de University of Arizona, waar werd bevestigd dat de donkere meneer Perry een veel eerdere voorvader had.

De onderzoekers uit Arizona zochten de genetische code van meneer Perry op in een internationale database en kwamen 11 voorbeelden van hetzelfde soort DNA tegen, allemaal uit een dorpje in Kameroen. Daar hebben slavenhandelaren ooit de overgrootvader van meneer Perry vandaan geplukt om hem op een schip naar Amerika te zetten.

Door dit DNA te bestuderen, kwamen de genetici tot de conclusie dat een nog verdere voorvader van meneer Perry 338.000 jaar geleden een zijtak is gaan vormen van de menselijke stamboom en vanaf dat moment zijn Y-chromosoom anders is gaan evolueren. Daarmee is onze oudste gemeenschappelijke voorvader ineens een stuk ouder geworden. Ergens op de Afrikaanse steppe liep hij rond, de man die via talloze generaties zijn DNA achterliet in de mannelijke leden van de familie Perry.

Het onderzoek naar deze bijzondere genetische code is gepubliceerd in het vakblad New Scientist.