Mensenlever groeit in muizenbrein


In Japan lopen muizen rond die een menselijke lever in hun hoofd hebben. Aan Yokohama City University zijn artsen er in geslaagd om bij muizen menselijke cellen in te brengen en daarmee vervolgens een kleine lever te kweken. Deze lever ziet er uit zoals het menselijke orgaan en vertoont ook ‘lever-achtige’ reacties op bepaalde stoffen.

De onderzoeksgroep rond Takanori Takebe maakte in het laboratorium pluripotente stamcellen aan. Dat zijn gewone menselijke menselijke cellen Рbijvoorbeeld uit de huid Рdie weer worden terugveranderd in stamcellen. Voor dat proced̩ kregen twee onderzoekers uit Japan en de VS een paar jaar geleden de Nobelprijs.

De Japanners lieten de pluripotente stamcellen uitgroeien tot de voorlopers van levercellen. Die werden via een klein gaatje in de schedel in het hoofd van muizen geplaatst. Daar groeiden ze uit tot een miniatuur lever van ongeveer een halve centimeter breed. De gebruikte muizen zijn gefokt op de afwezigheid van een goed immuunsysteem om de menselijke cellen niet af te stoten.

Dit experiment is de eerste stap op weg naar het kweken van nieuwe organen van mensen in dieren. De Japanners zelf geven aan dat er nog veel obstakels zijn, voor dat ze dat kunnen bereiken. Zo is deze lever veel te klein en kan niet worden onderzocht of alle functies er in aanwezig zijn. Maar dat het een belangrijke stap is, staat als een paal boven water

Het onderzoek is gepubliceerd in Nature.