Mensen kunnen ziekte zien in gezicht


ziek en gezond

Hierboven zijn twee foto’s te zien van dezelfde man. Hoewel, ‘man’, het beeld bestaat uit zestien verschillende personen, in de leeftijd van 19 tot 34. Op de ene foto zijn al deze mensen gezond, op de andere hebben ze twee uur eerder een injectie gehad met de bacterie Escherichia coli en reageert het immuunsysteem van het lichaam heftig om deze ziekte te bestrijden. Kun je zien welke foto welke is? Onthoud wat je denkt, antwoord onder aan het artikel.

Een groep van 62 proefpersonen heeft naar deze en 31 soortgelijke foto’s gekeken om die vraag te beantwoorden. De helft van de foto’s was inderdaad ziek. In totaal gaven ze 2945 antwoorden, waarin ze 41 procent van de gezichten als ‘ziek’ inschatten. Daarvan waren 775 inderdaad ziek, 440 keer betrof het een gezonde foto.

Daarmee deden de proefpersonen het 81 procent beter dan wanneer ze totaal willekeurig foto’s op de stapel met ‘ziek’ hadden gelegd. Dit betekent dat mensen in staat zijn op basis van zeer subtiele signalen ziekte waar te nemen in anderen. Er zijn eerdere studies uitgevoerd waaruit blijkt dat mensen die duidelijke tekenen van ziekte vertonen walging en stress oproepen. Weer andere experimenten toonden aan dat zelfs foto’s van zieke mensen bij proefpersonen zorgen voor een alerter immuunsysteem.

Waarschijnlijk is het een evolutionair trucje om besmetting te voorkomen, concluderen de onderzoekers, van de universiteit van Stockholm. Ons onderbewustzijn let op tekenen van ziekte als bleke lippen, een opgezwollen gezicht, afhangende mondhoeken en oogleden, rode ogen, vlekkerige huid en een algeheel voorkomen van vermoeidheid. Voor onze voorvaderen, die geen thermometer hadden voor de koorts was het onmisbaar om uit te buurt te blijven van mensen die ziek waren.

Op de foto’s hierboven is de meneer links ziek aan het worden door de injectie met e-coli, de man rechts is gezond. Had je het goed? Dan bezit ook jij het vermogen om ziekte te zien.