Mensen veranderen hun mening niet


Er zijn dingen die we heel zeker weten. Wat iemand anders ook zegt. Hoeveel bewijs voor het tegendeel er ook ligt. Sterker nog, hoe meer iemand anders het tegenovergestelde vindt, hoe zekerder we het weten. Een studie aan de Oostenrijkse universiteit van Innsbruck bevestigt dit (soms vervelende) trucje van de menselijke geest.

Voor het experiment werden mensen verzameld die heel zeker wisten dat gewelddadige videospelletjes wel/niet leiden tot agressie bij jongeren. Deze proefpersonen werd vervolgens twee zogenaamde wetenschappelijke studies getoond. De ene toont onomstotelijk aan dat videospelletjes wel tot agressie leiden; de andere dat er juist totaal geen verband is tussen gamen en gewelddadig gedrag.

In gesprekken daarna bleek dat mensen vooral de studie geloven die ze gelijk geeft. Een studie die het tegenovergestelde beweert van wat ze denken, maakt over het algemeen geen indruk. Na het experiment weten mensen het zelfs nog zekerder dan daarvoor: ze hebben gelijk (wat ze ook denken). Attitude polarisatie noemen de onderzoekers dat. Slechts een klein deel van de proefpersonen ging twijfelen aan hun mening.

Uit het experiment bleek ook dat mensen veel minder waarde toekennen aan een studie die hun mening niet ondersteunt. Wat weten de auteurs van die studie nou? Wetenschappelijk onderzoek dat in het verlengde ligt van de eigen mening wordt wel hoog aangeslagen. Discussies lijken weinig zin te hebben.