Mensen op asteroïde?


Nasa wil in 2019 landen op een asteroïde. Niet met een robot, maar met echte astronauten.

De ruimtevaart is al jaren bezig onmenselijker te worden. Waar we vroeger astronauten heen stuurden, gaan nu alleen nog maar onbemande ruimtesondes. Dat is makkelijker en goedkoper, een mens in de ruimte in leven houden is technologisch een gigantische opgave. Dus gaan er robotten naar de maan in plaats van mensen.

Toekomstbeeld? Orion brengt een astronaut naar een asteroïde op deze afbeelding van Lockheed Martin.

Maar daar komt verandering in. Nasa wil in 2019 een astronaut laten lopen op een asteroïde. Het plan is een opmerkelijk één-tweetje tussen Nasa en rakettenbouwer Lockheed Martin. Samen bedachten de twee organisaties enkele jaren geleden de Orion, een bemand ruimtevaartuig dat Amerikaanse astronauten terug moest brengen op de maan. Bush keurde het plan goed, Obama haalde er een streep doorheen.

Maar Orion is terug. Nu de Space Shuttles met pensioen gaan, wordt het een transportvaartuig voor het ruimtestation ISS. Maar Nasa en Lockheed vinden dat niet genoeg, de Russen kunnen het heen en weer transporteren van astronauten en voorraden goedkoper. Vandaar dat ze gisteren het plan presenteerden om Orion ook te gaan gebruiken voor het onderzoeken van asteroïden.

De Orion-capsule in aanbouw. Hij is later dit jaar klaar. Foto: Lockheed Martin.

Welke asteroïde dat wordt en waarom het van belang is dat een mens daar op loopt, dat werd niet vermeld. Wel dat het al in 2019 zo ver kan zijn. Mits Obama niet opnieuw zijn rode potlood in de hand neemt en een streep door de dure plannen zet.

Follow Faqtman on Twitter