Mensen die denken veel te weten, weten niet veel


Pedant. Betweterig. Heel erg overtuigd van hun gelijk. We kennen allemaal wel mensen die vinden dat ze heel veel weten van de wereld om zich heen. Ze bezitten superieure kennis en houden ervan om iedereen daarin te laten delen. Maar dit soort mensen weten juist helemaal niet zo veel, zeggen wetenschappers na een nieuwe studie. Niet dat het betweters iets uitmaakt, ze vinden zichzelf nog steeds geweldig.

De University of Michigan in de VS deed een eenvoudig experiment. Ze testten een grote groep proefpersonen op kennis over uiteenlopende onderwerpen. Maar eerst werd de proefpersonen gevraagd hoe groot hun kennis naar die onderwerpen was. Daarbij tekende zich een kleine maar zeer duidelijke groep af van mensen die hoog opgaven over hun kennis. Deze groep was ook overtuigd dat ze over deze onderwerpen een ‘betere’ mening hadden dan anderen. Want hé, ze wisten immers ook meer.

Maar na de test bleken deze mensen helemaal niet beter te scoren op daadwerkelijke kennis. Ze deden het net zo goed of slecht als de meer bescheiden deelnemers. Geconfronteerd met hun beperkte kennis, waren de pedante deelnemers niet onder de indruk. Ze bleven erbij dat hun mening een steviger fundament had dan de zienswijze van anderen. Toen deze groep bovendien werd gevraagd om een serie krantenartikelen te kiezen om te lezen, pakten ze daar vaker berichten uit die hun eigen mening ondersteunden.

Mensen zijn traditioneel slecht in het inschatten van hun eigen intelligentie en kennis. Dat is al uit meerdere onderzoeken gebleken. Een van de mooiste voorbeelden is het zogenoemde Dunning-Kruger effect. Dat door de psychologen Dunning en Kruger ontdekte fenomeen is dat de domste mensen vaak denken dat ze het slimst zijn. Ze zijn vaak zo dom, dat ze niet slim genoeg zijn om dat in te zien.

Ben jij wel slim? Dit zijn de vijf tekenen dat je erg intelligent bent.