Menselijke mimiek overal anders


Als het op gezichtsuitdrukkingen aankomt, spreken Chinezen, uhm, ‘Chinees’. Westerlingen begrijpen er niets van.

We gebruiken nogal wat gezichtsuitdrukkingen in het dagelijkse leven. Een opgetrokken wenkbrauw om verbazing uit te drukken, een opgetrokken mondhoek om te laten zien dat je je ergert aan een ander. We kunnen die signalen lezen en interpreteren, zelfs over landsgrenzen heen. Maar in andere werelddelen kunnen gezichtsuitdrukkingen iets heel anders betekenen.

Verrassing is een makkelijk te herkennen gezichtsuitdrukking. Foto: © Jose Manuel Gelpi Diaz | Dreamstime.com.

Charles Darwin is de oervader van de bestudering van gezichtsuitdrukkingen. Volgens hem had je vijf basale menselijke emoties: vrolijkheid, verrassing, angst, afgrijzen, woede en treurnis. Deze emoties kennen een biologische oorsprong, bedacht Darwin, dus zie je ze ook zo duidelijk terug op het gezicht van mensen.

Maar Darwin had buiten de Aziaten gerekend. Een nieuw Brits-Duits onderzoek (universiteiten van Aberdeen/Freiburg) toont aan dat Chinezen de Europese gezichtsuitdrukkingen vaak totaal verkeerd interpreteren en omgekeerd. Chinezen kennen sowieso minder gezichtsuitdrukkingen, blijkt uit het onderzoek. Bovendien hebben Chinezen gezichtsuitdrukkingen voor schaamte, trots en schuld, die de westerlingen weer nauwelijks tonen.

Westerlingen variëren enorm in hun gezichtsuitdrukkingen. Iemand kan een beetje blij kijken of juist heel erg blij. Chinezen doen daar niet aan, blij is blij. Volgens de onderzoekers komt dat doordat Aziaten gewend zijn emoties veel meer te onderdrukken.

Het meest opmerkelijke deel van het onderzoek keek naar emoticons. Westerlingen gebruiken voor een blije emoticon vooral de mond, oftewel het symbool ). Chinezen bleken de ogen veel belangrijker te vinden en vonden het symbool : veel beter passen bij blijdschap.

Het hele onderzoek staat vanaf vandaag in het vaktijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.