Menselijk haar als zonnepaneel


Ongelooflijk bericht uit Nepal: een schooljongen daar heeft een nieuw soort zonnepaneel uitgevonden. Gemaakt van haar.

De scholier Milan Karki zocht in het kader van een schoolproject naar een manier om zijn dorp op een goedkope en groene manier van energie te voorzien, zo berichten verschillende media. Eerst probeerde hij waterkracht, maar dat was te duur.

Toen dacht hij aan zijn biologieles, waarin werd verteld dat het pigment in haar, melanine, beweging om kan zetten in een andere vorm van energie. Daardoor kan statische elektriciteit ontstaan. Zou dat ook met zonlicht werken?

Karki maakte een zonnepaneel van haar en zette het in de zon gekoppeld aan een multimeter. En toen gebeurde het wonderbaarlijke: volgens de meter welkte het haar elektriciteit op. Na te experimenteren met verschillende opstellingen voor het haar, ontwikkelde Karki een paneel dat een mobiele telefoon op kan laden. De kosten? Minder dan 25 euro.

De Nepalees hoopt nu zijn uitvinding verder te ontwikkelen voor afgelegen gebieden in Nepal en de rest van de wereld.

We nemen het verhaal hier bij Faqt nog even met een korreltje zout, want het klinkt eigenlijk te fantastisch om waar te zijn. Misschien hebben onze lezers een idee: kan dit echt waar zijn? Zo nee, waarom niet?

Weer een paneeltje. Foto: Paloma CL
Weer een paneeltje. Foto: Paloma CL