Mens veroorzaakt tyfoons


In zuidelijk Azië komen ieder jaar twee seizoenen voor met wervelstormen, die daar tyfoons worden genoemd. Alleen de mens zou het aantal stormen de afgelopen dertig jaar flink hebben opgekrikt. Tyfoons komen voor en na de moesson voor.

Cycloon Nargis.
Warm zeewater zorgt voor harde draaikolken van lucht die uiteindelijk tot wervelstormen uitgroeien. Die brengen ieder jaar veel schade toe in Azië.

Tijdens de moesson stoppen de tyfoons. Harde turbulentie zorgt er voor dat er geen draaikolken van lucht kunnen ontstaan. Daardoor krijgen de winden niet genoeg kracht mee.

Alleen zijn de turbulente winden van de moesson steeds minder sterk. Dat komt door de sterke luchtverontreiniging boven Azië. Daar hangt permanent een drie kilometer dikke wolk bruine smurrie, door klimatologen ook wel de South Asian atmospheric brown cloud (ABC) genoemd.

Die wolk van roet en sulfaten houdt zonlicht tegen, waardoor de turbulentie minder sterk wordt. Daardoor kunnen ze Azië niet meer beschermen tegen tyfoons. Niet alleen komen er daardoor meer tyfoons voor, ze worden ook sterker. Zoals de tyfoon Nargis die in 2008 grote delen van Birma verwoestte.

Bron

Follow Faqtman on Twitter