Mens verandert kat


Mensen en katten samen leven al duizenden jaren samen en dat heeft sporen achtergelaten in het genoom van de viervoeter. In huiskatten zijn erfelijke factoren veranderd, waardoor het geheugen, het lerend vermogen en het gedrag zijn veranderd, volgens een nieuwe studie.

Daardoor zijn de verschillen tussen huiskatten en hun wilde soortgenoten groter dan tot nu toe gedacht, zeggen genetici van de Washington University School of Medicine in St. Louis. Katten werden tot nu toe gezien als semi-tam. Ze krijgen voer van mensen, maar gaan voor de rest als het even kan hun eigen gang. Sommige huiskatten kunnen dagen van huis zijn en hun eigen maaltje bij elkaar jagen.

Toch heeft het samenzijn met mensen de kat wel degelijk veranderd. In vergelijking met wilde katten vonden de Amerikanen bij huiskatten genetische verschillen die vooral de hersens betreffen. Zo zijn huiskatten beter in staat om te leren door beloning en straf, net als honden. Dat betekent dat katten socialer zijn geworden en dat ze zich meer aantrekken van hun huisgenoten.

Ook het gen dat de stofwisseling regelt is veranderd, huiskatten zijn daardoor beter dan hun wilde soortgenoten in staat om vetten te verteren. Waarschijnlijk is dat een recente mutatie die komt door het voer uit blik dat veel katten van hun baasjes krijgen.

Het onderzoek staat in het wetenschappelijke vakblad Pnas.