Mens onverbeterlijke optimist


Hoe groot is de kans dat je kanker krijgt? Of Alzheimer? Als je in de auto stapt, hoe zijn dan je kansen op een verschrikkelijk ongeluk? De meeste mensen schatten die kansen veel kleiner in dan ze zijn, blijkt uit onderzoek van University College London. We zien het leven als minder levensgevaarlijk dan het daadwerkelijk is.

Onderzoekers lieten proefpersonen de waarschijnlijkheid van tachtig levensbedreigende scenario’s beoordelen. Daarna kregen ze per scenario te horen of die inschatting juist was of niet. De meeste kansen op een pijnlijke dood hadden mensen te laag ingeschat, een aantal te hoog. Een tijdje later werd ze gevraagd om dezelfde inschatting nog eens te maken.

Toen gebeurde iets opmerkelijks: de kans op ongelukken en ziektes waarvan mensen het risico aanvankelijk te hoog hadden ingeschat, beoordeelden ze nu correct. Waarschijnlijk dankzij het feit dat ze tijdens het onderzoek was verteld dat ze daarover te negatief waren.

Maar risico’s die ze eerst te laag hadden ingeschat, bleven ze te laag inschatten. Ondanks dat ze ondertussen wisten wat de daadwerkelijke kansen op die doodsoorzaak was.

Conclusie? Mensen grijpen iedere kans aan om optimistischer te worden, maar laten de gelegenheid voorbij gaan om somberder te worden. We zijn onverbeterlijke optimisten en lachen Magere Hein uit in zijn gezicht. Dat houdt ons gezonder. En de kans dat je ooit kanker krijgt? Ongeveer 1 op 2 voor mannen, of 1 op 3 voor vrouwen. Gelukkig ben je dat over 5 minuten al weer vergeten.

Het onderzoek staat in Nature Neuroscience.

Follow Faqtman on Twitter