Mens koestert zijn vooroordelen

Zelfs als het geld kost


speelkaarten

Wel eens een discussie gehad met iemand met een totaal andere mening? En, veranderde hij of zij van mening door je sterke argumenten? Nee, dat gebeurt vrijwel nooit. Mensen zijn dol op hun meningen en – erger nog – hun vooroordelen. Zelfs de feiten kunnen er niet voor zorgen dat ze hun voorkeuren veranderen. Ook als ze dat geld kost, hebben wetenschappers ontdekt.

Onderzoekers van de École Normale Supérieure in Frankrijk en University College (GB) hebben in een gemeenschappelijk experiment getest hoe dol mensen zijn op een mening die ze eenmaal hebben. Ze lieten proefpersonen daarom een spel spelen waarbij ze steeds twee kaarten met gelijke symbolen moesten verzamelen. Het spel begon met het kiezen van één kaart. Daarbij werd verteld hoeveel geld dat symbool waard was. Dat kregen de proefpersonen achteraf.

Tijdens het spel kregen de proefpersonen echter aanwijzingen welke kaarten veel geld waard waren.

Daarna werd het spel nog eens gespeeld, maar nu kregen de deelnemers van te voren te horen wat de waarde was van ieder symbool. Dat was een andere waarde dan in het eerste spel. Toch bleven de proefpersonen een gekke voorkeur houden voor het symbool dat in het eerste spel de hoogste waarde had gehad.

Het bevestigt volgens de onderzoekers de kracht van vooroordelen. Zelfs als de feiten totaal anders uitwijzen, zijn we nog geneigd te kiezen voor dat waar we ooit goede ervaringen mee hadden. Het stemmetje in ons hoofd dat zegt dat we wat anders moeten doen, schakelen we gewoon uit.

Dit onderzoek is het zoveelste op rij waarin de kracht van vooroordelen wordt blootgelegd. Eerdere onderzoeken tonen aan dat we ons niet bewust zijn van onze eigen vooroordelen en dat die zich uitstrekken tot huidskleur – zelfs bij mensen die zichzelf als absoluut niet racistisch zien. Het enige middel tegen vooroordelen is beseffen dat je ze hebt en er hard aan werken om ze kwijt te raken.