Mens kan de toekomst zien


toekomst

Onze hersens zijn heel goed in het afmaken van een half plaatje. Wie naar een gebouw kijkt en daar een grote hondenkop om de hoek ziet komen, weet dat daar een uit de kluiten gewassen exemplaar aan vast zit, geen klein keffertje. Pareidolie heeft die eigenschap en het komt ons goed van pas, bijvoorbeeld als het om een agressieve hond gaat. Maar soms kan het ons ook voor de gek houden.

Datzelfde mechanisme werkt ook om de toekomst een beetje te kunnen voorspellen, concludeert de Radboud Universiteit na een interessant onderzoek. We maken een serie gebeurtenissen in ons hoofd af, nog voor het zover is.

Dat werd getest aan de hand van een filmpje waarbij proefpersonen keken naar een wit balletje op een zwart schermpje. Dat bewoog zich steeds vanuit een vaste startpositie langs dezelfde baan over het scherm. Terwijl de proefpersonen daarnaar keken, werd hun hersenactiviteit met een scanner in de gaten gehouden.

Na te hebben geleerd hoe het balletje zich bewoog, kregen de proefpersonen ook andere filmpjes te zien, waarbij het balletje zich willekeurig bewoog. Maar op het moment dat het weer in de bekende startpositie zat, vertoonden de hersens van de proefpersonen razendsnelle activiteit. Die leek op de activiteit bij het kijken naar het eerst filmpje. Die activiteit was zelfs sneller dan het balletje op het scherm.

De hersens waren de baan van het balletje vast aan het ‘voorbereiden‘, schrijven de onderzoekers in Nature Communications. We weten wat gaat komen en projecteren die toekomst op onze geest. Een handig trucje van onze hersens, we hoeven niet te wachten tot we bovenaan de roltrap worden verrast door het afstapje, we kunnen in de toekomst kijken om te weten welk traject we zullen afleggen.

Wellicht houdt dit vooruitkijken ook verband met dat andere vreemde fenomeen: hoe de tijd lijkt te bevriezen, net voor een ernstige gebeurtenis. Bereiden onze hersens ons voor op de klap?