Mens kan 65 kilometer per uur


Atleten kunnen veel harden rennen dan ze nu doen. Maar dan moeten ze wel radicaal anders gaan trainen.

Usain Bolt loopt de honderd meter in 9,58 seconden. Dat komt neer op ongeveer 38 kilometer per uur. Tot nu toe werd aangenomen dat daarmee de grens van wat mensen kunnen wel is bereikt. Misschien dat over een paar jaar een andere atleet een paar honderdste van het wereldrecord af schaaft, maar veel minder wordt het niet meer.

Dat komt hoofdzakelijk omdat mensen maar een beperkte stuwkracht in hun benen hebben. Een getrainde atleet als Bolt duwt per been, per stap het equivalent van 360 kilogram weg als hij sprint. Veel meer zit er niet in, dachten wetenschappers tot nu.

F002/4491

Maar een groep Amerikaanse onderzoekers heeft ontdekt dat benen nog veel meer kracht kunnen geven. Ze lieten atleten op een gepreprareerde loopband ‘rennen’ op één been. Daaruit bleek dat het ene been tot dertig procent meer afzetkracht kan geven, als het niet wordt geholpen door het andere been.

Atleten zouden dus vaker moeten trainen door op één been te rennen, dan zouden ze veel meer kracht ontwikkelen. Je moet wel geregeld wisselen natuurlijk. In het onderzoeksrapport staat dat mensen in staat moeten zijn om uiteindelijk topsnelheden van 65 kilometer per uur te halen.