Mens heeft ‘domheidsgen’


Een nieuwe studie toont aan dat het uitschakelen van een enkel gen muizen slimmer maakt. En mensen, waarschijnlijk.

Het uitzetten van het gen stimuleert ook het leren en verbetert het geheugen. Bij muizen althans. Maar omdat mensen een soortgelijk gen hebben, lijken ook zij baat te kunnen hebben bij een beetje genetische manipulatie in de hersens. Dit onderzoek betekent niet alleen dat we slimmer kunnen worden, het is ook goed nieuws voor mensen met Alzheimer.

Is over een paar jaar iedereen zo slim als een nobelprijswinnaar?

Het technische verhaal? Het gaat om gen RGS14 gen dat tien jaar geleden is ontdekt en sindsdien driftig wordt bestudeerd. Een onderzoek vorig jaar toonde al aan dat verhoogde RGS14 niveaus het geheugen enorm verbeteren. Het ‘Homer Simpson Gen’, zoals wetenschappers het stukje genetische code ook wel noemen, is van cruciaal belang voor de verwerking van signalen die herinneringen creëren.

Het gen zit in een deel van de hersens dat actief is bij leren en maken van nieuwe herinneringen, de hippocampus.

Maar ook het uitschakelen van het gen helpt het geheugen, ontdekten genetici van Emory University in Atlanta (VS). Daardoor wordt de hipocampus ineens gedwongen om zelf ook herinneringen op te slaan. In computertaal: het werkgeheugen van de hersens wordt ineens behoorlijk vergroot. Een boek uit je hoofd leren wordt een eitje.

Muizen bij wie het gen via een pilletje was uitgeschakeld, zochten sneller dan andere muizen de beste weg door een doolhof. Ze herinnerden zich deze weg later beter dan andere muizen.

De grote vraag is natuurlijk waarom de mens (en muizen) een gen bezit waardoor we minder slim worden. Gevoel voor humor in de evolutie? Het onderzoek staat in het vakblad Proceedings of the National Academy of Sciences.

Beeld: © Nomadsoul1 | Dreamstime.com