Mens had stekelige penis


De voorouders van de mens hadden stekels op hun penis. Hebben we ingeruild voor hersens.

Seks had er heel anders uit kunnen zien voor de mens. Net als sommige andere dieren had de mens ook kleine harde stekels op zijn penis. Ooit, vele honderdduizenden jaren geleden, waren mensen nog niet zo monogaam. Vrouwen werden, al dan niet vrijwillig, geïnsemineerd door meerdere mannen in korte tijd. Het was voor een man belangrijk om het sperma van zijn voorgangers uit een vrouw te halen, zodat ze van hem, niet die andere, zwanger werd.

Misschien wel de beroemdste penis ter wereld: David door Michelangelo.

Daartoe zaten er stekels op de penis, die als een soort afwasborstel in een glas de boel leeg ragden. Dat zeggen onderzoekers van Stanford universiteit in de VS. Zij bestudeerden het menselijk genoom en vergeleken dat met het erfelijk materiaal van apen die de stekels nog wel hebben, zoals chimpansees. Zo ontdekten ze 510 stukjes DNA dat de apen wel hebben en mensen niet meer. Toen muizen met één van die stukjes werden ingespoten, ontwikkelden ze stekels op hun penissen.

Opmerkelijk is dat de muizen die dit DNA kregen, ook kleinere hersenen ontwikkelden. Bij de mens is het dus andersom gegaan, zo berederen de onderzoekers in het blad Nature. Wij zijn stekels kwijtgeraakt en hebben grotere hersenen gekregen.