‘Mens seks met neanderthaler’


De eerste mensen waren niet kritisch met wie ze seks hadden. Ze deden het met neanderthalers en andere holbewoners.

Tegenwoordig zijn mensen de enige mensachtigen op aarde die niet tot de apen behoren. Maar 200.000 jaar geleden was dat wel anders. Mensen kwamen allerlei andere mensachtigen tegen. Dat zal vaak tot spanningen hebben geleid, maar ook tot spannende afspraakjes. De gemiddelde Europeaan heeft tussen de 1 en 4 procent dna van een neanderthaler, mensen hadden dus seks met mensachtigen.

Gezelligheid tussen mensen en neanderthalers.

Dat zeggen onderzoekers in Parijs na bestudering van het menselijk genoom. Ze bekeken dna-monsters van over de hele wereld om sporen te vinden die duiden op niet-menselijke voorvaderen. Afrikanen hebben de meeste neanderthal-genen, een teken dat de mensheid daar al het bed deelde met andere soorten.

Ook in Azië vonden de onderzoekers een flinke hoeveelheid vreemd dna, waarschijnlijk afkomstig van de Denisova, een andere tak met mensachtigen die is uitgestorven. Ook in Azië vielen mensen dus niet over een bedpartner met een laag voorhoofd en zware wenkbrauwen.

Vooral natuurmensen in Afrika hebben veel dna van niet-mensen. Vooral het San-volk in zuidelijk Afrika laat grote uitschieters zien met vreemde genen.

Maar ook Europeanen kunnen soms veel neanderthaler in zich dragen, als veel voorvaders het bed deelden met andere soorten. Er zijn aanwijzingen dat deze mensen zelfs sterker zijn dan ‘pure’ mensen.

Het volledige onderzoek, uitgevoerd aan het Center for the Study of Human Polymorphisms in Parijs, staat deze maand in het vakblad PNAS

Follow Faqtman on Twitter