Meisjesembryo’s zijn zwakker


Voor iedere 100 meisjes worden 106 jongens geboren. Waarom toch? Tot nu toe ging de wetenschap er van uit dat meer jongens worden verwekt. Door te kijken naar het geslacht van embryo’s in de volle negen maanden na de bevruchting, zijn onderzoekers van het Fresh Pond Research Institute in Cambridge (GB) te weten gekomen dat de scheefgroei tussen de geslachten echter een andere oorzaak heeft.

Zo kwamen de Britten er achter dat bij bevruchting de geslachten ongeveer 50/50 zijn verdeeld, maar dat meisjes een kleinere kans hebben te worden geboren. Bij miskramen, abortus en sterfgevallen van embryo’s zijn meer meisjes betrokken dan jongens. Het resultaat is een lager aantal meisjes. Omdat meer jongens sterven tijdens de kindertijd, wordt dat overigens op termijn rechtgetrokken.

Direct na de bevruchting sterven meer jongens dan meisjes in de baarmoeder; maar in de weken daarna beginnen de meisjesembryo’s aan een inhaalrace. Vlak voor het einde van de zwangerschap sterven weer meer jongens, maar niet genoeg om het inmiddels grote verschil tussen de geslachten nog goed te maken.

Het resultaat van de studie is gepubliceerd in het wetenschappelijke vakblad Pnas.