Meisjes zijn beter dan jongens


dreamstime_1605475

Bij peuters zijn meisjes hun mannelijke leeftijdgenoten ver vooruit volgens een nieuwe studie uit Noorwegen. Op de leeftijd van 2,5 jaar kunnen vrijwel alle meisjes zelfstandig eten en kleren aantrekken. Veel jongens zijn dan nog niet zo ver. Meisjes zijn ook socialer dan jongens van dezelfde leeftijd.

‘We hebben verschillen verwacht, maar waren verbaasd dat ze zo groot zijn’, zegt Aud Toril Meland van de Universiteit van Stavanger, een van de auteurs van de studie.

De onderzoekers observeerden gedurende een periode van drie maanden 535 jongens en 509 meisjes van 30 tot 33 maanden oud. Zij zagen hoe de kinderen speelden, aten en andere routinematige handelingen of activiteiten uitvoerden.

Wat vooral opvalt is het moment waarop kinderen geen luiers meer nodig hebben. Van de meisjes is 21 procent met 2,5 jaar zindelijk; ze gaan naar het toilet. Bij de jongens, plast op dat moment nog maar 7,5 procent niet meer in de broek. Bijna tweederde van de meisjes kan min of meer zelfstandig eten en drinken, terwijl maar de helft van de jongens het meeste voedsel zelfstandig in de mond krijgt.

Ook wat betreft spelen zijn de meisjes veel verder. Ze hebben meer interactie met leeftijdsgenoten en volwassenen. Ze spelen ingewikkeldere spelletjes. Hoe dat komt? Misschien omdat de meerderheid van de thuisblijvende ouders of kleuterleiders vrouw is. Volgens de onderzoekers kunnen die een betere relatie ontwikkelen met seksegenoten. Maar of dat echt zo is, moet verder worden uitgezocht.