Meisjes mijden wiskunde


dreamstime_15692856

Waarom zijn er zo weinig vrouwen die computers programmeren? Of die vliegtuigen ontwerpen? Er zijn in de loop der tijden behoorlijk wat antwoorden op dit soort vragen aangedragen. Het zou aan het slechte imago van technische beroepen onder vrouwen liggen. Of aan mannen, die vrouwelijke studenten in exacte vakken discrimineren.

De oorzaak is veel eenvoudiger, denkt een econome van de University of Kansas (VS). Ze deed onderzoek naar het geringe aantal studentes in technische studies en ontdekte dat veel meer vrouwen dan mannen het noodzakelijke vakkenpakket ontberen op de middelbare school. Heel simpel: meisjes kiezen geen wiskunde.

Het gaat hier over de situatie op Amerikaanse scholen, maar het lijkt een redelijk universeel verschijnsel. Ook op de Nederlandse havo en vwo kiest minder dan vijf procent van de meisjes voor een profiel natuur & techniek, ontdekte de Radboud Universiteit. De meisjes die exacte vakken kiezen, halen overigens wel hogere cijfers dan de jongens, gemiddeld gezien.

De studie naar meisjes en wiskunde verschijnt in Science.