Meisjes hebben meer verdriet


Meisjes in de basisschoolleeftijd huilen vaker dan jongens. Dit komt gedeeltelijk doordat meisjes vaker verdrietig zijn en zij vaker lichamelijke klachten ervaren, zoals moeheid en hoofdpijn. Daarnaast ontdekken meisjes dat huilen tot meer emotionele ontlading leidt. Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteiten van Amsterdam en Tilburg. De onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Sex Roles.

Het onderzoek is afgenomen bij 186 kinderen in de bovenbouw van vier basisscholen in Amsterdam, IJmuiden en Mijdrecht. De kinderen werd gevraagd naar hoe vaak ze de laatste vier weken gehuild hadden, waarom ze hebben gehuild, of ze zich beter voelden na gehuild te hebben, of ze aan anderen verteld hebben hoe ze zich voelen over een probleem en in welke mate ze zich verdrietig en angstig voelen.

De onderzoekers vonden een positieve relatie tussen verdrietig zijn, lichamelijke klachten en het zoeken naar steun enerzijds, en huilfrequentie en huilneiging.

Juist sociale factoren, zoals de reacties van anderen op het huilen en de rolmodellen in hun directe omgeving, spelen een belangrijke rol spelen in het ontstaan van het verschil tussen jongens en meisjes, veel meer dan dat het een puur biologisch (bijvoorbeeld hormonaal) effect is.

Follow Faqtman on Twitter